Groep 1-2

Weten wie je bent en waar je toe in staat bent, begint al op jonge leeftijd. Als kinderen jong leren dat zij bijzonder zijn, zal dit hun zelfvertrouwen vergroten.


Het jonge kind
Als leerkracht, begeleider ben je één van de vele opvoeders van het kind. Toch kun jij door wie jij bent en met jouw unieke persoonlijkheid  het kind helpen zich goed te voelen over zichzelf en zijn eigen kunnen.

Kinderen van vier en vijf jaar zijn nog sterk op zichzelf gericht. Het is goed om hierop in te haken en met hen mee te gaan in het geloven in eigen kunnen. Op deze leeftijd begint ook het besef te komen van iets niet kunnen wat hen bewust maakt van de eigen kwetsbaarheid. Door hier bewust mee bezig te zijn en hier over in gesprek te gaan, kun je angstgevoelens bij het kind voorkomen.

Positief zelfbeeld; een basis
De lessen van ‘Jij bent Uniek!’ geven op een gestructureerde manier handvatten om een basis te leggen voor een positief zelfbeeld bij het kind. Dit proces gaat door tot en met groep 8 en is tevens afhankelijk van hoe er met het kind wordt omgegaan in de thuissituatie.

Opbouw methode
Er zijn voor groep 1-2 twaalf lessen. Elke les heeft een verwerking. In groep 1/2 zijn prentenboeken de basis voor de lessen. De boeken geven aanleiding tot gesprekken met de kinderen over het onderwerp. Daarna volgen één of meerdere activiteiten.

Doelstellingen groep 1-2

  • Elk kind weet dat de aarde en alles wat daarin is, door God is geschapen
  • Elk kind weet dat God hem of haar heeft geschapen en dat hij of zij verschilt van een ander kind
  • Elk kind weet dat zijn of haar geboortedag en elke verjaardag een feestdag is
  • Elk kind weet dat hij of zij dingen kan en dat anderen ook dingen kunnen
  • Elk kind weet dat hij gevoelens heeft en blij kan zijn of verdrietig
  • Elk kind weet wat een vriend is en wat een vriend doet

Klik hier om de voorkant van de handleiding van groep 1/2 en een voorbeeldles te zien. Klik hier om een pagina uit het leerlingwerkboek te zien.

Klik hier om de boeken/materialenlijst te zien, behorende bij groep 1/2.

Voor meer informatie over de lessenserie Ik ben Uniek! kunt u mailen naar info@jijbentuniek.com.